2015. július 29., szerda

Csilis-mogyorós carbonara

Hozzávalók:
- tészta (tojásmentes, a legjobb, ha ajándékba kapjuk Horvátországból :-)
- 150 g texturált szójakocka
- 250 ml szójatejszín
- 100 g mogyoró (pirított, sós)
- csili, só, bors, kakukkfű

Elkészítés:
A szóját forró, sós vízben 40 percig áztattam, leszűrtem, kinyit kinyomkodtam belőle a vizet, majd kevés kókuszolajon megpirítottam.




Hozzáadtam a tejszínt, amit egy kis vízzel felöntöttem. Kb nálam ez a víz felöntés olyan, mint, h buszt még sosem láttam tolatás nélkül megállni :-)


Mehet bele a mogyoró, fűszerek ízlés szerint. A végén az egészet összekevertem a megfőtt tésztával.


Azt hiszem 2 napig most nagyon finom ebédem lesz. :-) (L)

2015. július 23., csütörtök

Kókuszos keksz

Hozzávalók:
- 10 dkg kókuszreszelék (nem kénnel kezelt)
- 20 dkg liszt
- 5 dkg xilit
- 2 dl kókuszolaj
- 1 cs. sütőpor

Elkészítés:
Összekevertem az alapanyagokat, golyókat formáltam, majd kb 170 fokon sütöttem kb 20 percig.

A mai napon 2 új információval is gazdagodtam:
- a margarinban tejsavópor van
("Összetevői: növényi zsír, növényi olajok (repce, napraforgó, len) ivóvíz, emulgeálószerek (lecitin, zsírsavak mono- és digliceridjei) tejsavópor, étkezési só (0,15%) étkezési sav (citromsav) tartósítószer (kálium-szorbát) színezék (béta-karotin) aroma, vitaminok (A, D")

- a kókuszolaj "másképpen viselkedik" a sütés során, mint a margarin
Egy korábbi keksz receptemet módosítottam kicsit, meg is lepődtem, amikor a kis golyók a 10. percnél nem kezdtek el szétlapulni.
Így a végeredmény olyan lett, mintha sült kókuszgolyó lenne :-)) (de az íze az nagyon ott van :-))



2015. július 20., hétfő

Tökös lecsó

Hozzávalók:
- 1 db vöröshagyma
- 1 db tök
- 2 db paprika
- 4 db paradicsom
- egy darabka erős paprika
- só, bors...

Elkészítés:

A hagymát kevés kókuszolajon megpirítottam, majd egy kis sót és borsot szórtam rá.

Felvágtam a tököt, és a többi alapanyagot is :-)




Hozzáadtam a tököt a hagymához, majd bő vízzel meglocsoltam. Kb 10 percre letakartam, majd beleraktam a paprikát és a paradicsomot is. Fűszerek ízlés szerint mehetnek bele (só, bors, bazsalikom...)


Kb 20 percig főztem, majd levettem a fedőt, és hagytam, hogy kicsit sűrűsödjön (=benéztem a vízmennyiséget, gondoltam így még helyrehozható) :-)


Nekem ízlett :-)


Ezt a filmet ajánlom hozzá:

https://www.youtube.com/watch?v=7d_jQycdQGo

2015. július 15., szerda

Ananászos curry mogyoróval

Hozzávalók:
- 200 ml rizs főzőkrém
- 85 g földimogyoró (a kis zacskós, pörkölt, sós)
- 340 g ananász (konzerv, darabolt, párszor átöblítettem, hogy leszedjem róla azt az "enyhén" cukrozott levet)
- 150 g texturált szójakocka
- curry (jóféle! :-))
- köretnek saláta, vagy rizs (én vacsira rizzsel és fehér! kenyérrel ettem = Kaptam mondjuk kb 100 évet itt a Földön. Az nem túl sok, szóval igyekszem minden egyes pillanatot kiélvezni :-)
Amúgy amióta főleg vegán kajákat eszek, fogytam a tavalyhoz képest 7 kg-t, és még sosem volt ilyen jó az erő+állóképességem.

Elkészítés:
A rizs főzőkrémet összekevertem egy kevés vízzel és a curryvel (kb fél éve sikerült bitang jó curry-t vettem nem messze a Kálvin tértől az ázsiai boltban).


A szóját forró sós vízben áztattam kb 40 percig, majd leszűrtem és egy kevés kókuszolajon megpirítottam.


Ráöntöttem a curry-s főzőkrémet, majd hozzáadtam az ananászt, a mogyorót, és egy kis vizet. Addig forraltam, amíg sűrű nem lett ismét a szósz.


 Íme a tálaló tányér:


A vacsim:


 Ez meg a holnapi ebéd:
(és még a szomszédoknak is jutott bőven :-))


2015. július 9., csütörtök

Makadámia diós sali

Tegnapig nem is hallottam még erről a dióról. Megláttam a boltban, és úgy voltam vele, hogy ha nem most, akkor mikor próbáljam ki??? :-))

Hozzávalók:
- Makadámia dió
- zöldségek tetszőlegesen
(még maradt a tegnapelőtti salátából, azt használtam fel :-)


Nálam 10/10 pontos ez a kicsi dió :-)

(A képről lemaradt: kicsit meglocsoltam fűszeres olajjal+ lime darabkákat szórtam még bele)

2015. július 7., kedd

Olajbogyós saláta kesudióval


Finomság 3 perc alatt

Hozzávalók:
- valami zöld (salátamix)
- valami piros (paradicsom)
- valami sárga (paprika)
- valami mag (kesudió)
- valami ajándékba kapott finomság (jelen esetben fekete magos olajbogyó)

Ér meglocsolni fűszeres olívaolajjal is :-)



Szerintem ez kép már felér egy installációval. :-)

Kakaó

Hozzávalók:
- 1 L kókusztej házilag (lsd. korábban a blogon)
A hőkezelt kókusztejnek sokkal intenzívebb az íze, a kakaóhoz ezt javaslom.
http://vegancsaj.blogspot.hu/2015/07/kokusztej-hokezelve.html

- 1 evőkanál Holland kakaó
- ízlés szerint cukor/édesítő

Elkészítés:
Vegyük ki a hűtőből az előző nap elkészített kókusztejet.


Turmixoljuk össze a kakaóval, rakhatunk bele cukrot/egyéb édesítőt is.


Hidegen fogyasztva egyszerűen tökéletes lesz a mai ingyen hot jóga (=megsemtudomszámolnihányfokvanitthon) után. :-)

2015. július 5., vasárnap

Kókusztej (hőkezelve)

Hozzávalók:
 - 1 L víz
- 100 g kókuszreszelék
- fahéj, vanília rúd 
(Mint ahogyan már korábban írtam, érdemes megnézni a csomagoláson, hogy volt-e kénnel kezelve.)

Elkészítés:
A kókuszreszelékre ráöntöttem 1 L forrásban lévő vizet, raktam bele vanília rudat és fahéjat, majd hagytam ázni kb 6 órát. 




Kivettem a rudakat, majd összeturmixoltam és leszűrtem.

Rakott cukkini mogyorós krumplival és répával

Hozzávalók:
A rakott cukkinihez:
- 1 bögre rizs
- fekete himalájai só (Nagyon érdekes találmánya ez a természetnek, ugyanis tojás íze van. Az Astoria és a Kálvin tér között van egy biobolt, ott vettem, kb 400 Ft volt 0,5 kg)
- 5 db cukkini
- 2 db gomba
- ízlés szerint egyéb fűszerek


Két kiskanállal raktam a sóból a vízbe, amiben főtt a rizs.
Felszeleteltem a cukkinit, gombát, majd rétegezve egy jénaiba raktam. Pici olajat tettem az aljára, rá a cukkini, majd a rizs+gomba, végül ismét cukkini. A cukkinit zöldfűszerekkel szórtam meg, a rizsre pedig raktam még egy kis fekete himalájai sót.





 Pici vizet öntöttem az aljára, letakartam fóliával, majd előmelegített sütőben megsütöttem. Időben nem tudom mennyi volt, de egyszer biztos, hogy végighallgattam a London Grammar albumot. :-)

https://www.youtube.com/watch?v=DcGoWHrcDKc

A köret:
Hozzávalók:
- 2 db répa
- 12 db krumpli (egyszerűbb volt megszámolni, mint előkeresni a mérleget :-D)
- sótlan pörkölt földimogyoró (aminek kb a felét megettem krumplipucolás közben...)
- só, bors, ízlés szerint egyéb fűszerek
Szerecsendiót akartam rakni bele, csak elfelejtettem..sebaj, majd legközelebb. :-)



A krumplit és a répát vízzel megpároltam, majd hozzáadtam a mogyorót.



Gondoltam megpirítom, de amikor elkezdtem megkeverni szétesett a krumpli, így hagytam, hogy csak az alja piruljon meg, felül meg puha maradt.
Tálalásnál természetesen ilyen szépen ki tudtam venni a cukkinit a jénaiból. Ja, nem. :-D 
Kanállal kimertem, aztán a fotó kedvéért szépen összeraktam újra. Pontosan úgy, ahogy néha a saját életünkkel is tesszük. :-)


2015. július 4., szombat

Almás palacsinta

Hozzávalók:
- 1 alma
- 1 dl rizstej
- 3 kanál rizsliszt
- kis sütőpor, só, cukor
- fahéj



Elkészítés:
Az almát lereszeltem, összekevertem a többi alapanyaggal, majd megsütöttem. Köretnek banánt ettem hozzá. :-)




Tökéletes reggeli egy "végrenemkellkoránkelni" szombathoz. :-)

2015. július 3., péntek

Kókusztej (hőkezelés nélkül)

Nekem ez a kedvenc napindító italom :-)

Hozzávalók:
 - 6 dl víz
- 100 g kókuszreszelék
(Érdemes megnézni a csomagoláson, hogy volt-e kénnel kezelve.
/"Összetevők: kókuszreszelék, kén-dioxid"/.
Általában a legolcsóbbak nincsenek, mert azok nem is olyan fehérek. Szerintem inkább legyen egészséges, mint hófehér...)

Elkészítés:
Egy éjszakára beáztattam a kókuszreszeléket vízben, majd reggel összeturmixoltam az egészet, aztán leszűrtem. Olyan szűrőt válasszunk, amin nem megy át a reszelék, különben előfordulhat, hogy kicsit bezavarnak a reszelék darabkák ivás közben. :-)






2015. július 1., szerda

Tofus lecsó

Hozzávalók:

- 150 g rizs
- 3 dl paradicsomlé (mamától beszerezve, nálam sztem csak évtizedek múlva fog beérni ez a befőzős-elrakós móka)
- 2 paradicsom
- 2 paprika
- 2 dl víz
- 150 g szójagranulátum
- kókuszolaj
- himalájai só, tarkabors, csili,

Elkészítés:


A szójagranulátumot megszórtam sóval, borssal, csilivel, majd kb 300 ml forró vízzel leöntöttem és hagytam állni kb 15 percig. Most próbáltam ki ezt először, hát.....kicsit fura látvány volt, ahogy ázott, de gondoltam egy esélyt azért adok neki. :-)


 Kevés kókuszolajon elkezdtem pirítani a lecsöpögtetett, kinyomkodott szóját, majd hozzáadtam a felkockázott paradicsomokat és paprikákat. + a sűrített paradicsomlevet


Ekkor még konkrétan semmi íze sem volt, így toltam még be csilit+bazsalikomot+sót+borsot :-)


10 perc után már komolyan úgy nézett ki, mint egy bolognai ragu, de azért is kitartok a lecsó név mellett. Igazából még melegszendvics feltétnek is el tudnám képzelni, ha elforralnánk jobban a levét.
Közben nézelődtem ki a konyhaablakon, olyan sok izgalmas dolog nem történt. 4 ember haladt el a házunk előtt, utána vettem le a tűzről. Addigra a rizs is pont megfőtt.

Tádámmm
Ilyen lett:


Szerintem mennyeien finom lett. :-)